|
קהילה טיפולית מהתמכרויותתוכן עניינים:
תוכנית לטיפול בהפרעות אכילה
הראציונל לתכנית הייחודיתלמרכז ניסיון רב בטיפול בהפרעות אכילה, בעיקר בעזרת תוכנית "12 הצעדים". אנו רואים בהפרעת האכילה כמחלה של הדימוי העצמי ורואים בעיסוק באוכל ובמשקל כסימפטומים לפגיעות רגשיות ו/או נפשיות לא מעובדות. הימנעות מאכילה, אכילת-יתר או היטהרות הגוף נתפסים על-ידי האדם כדרך להחזרת תחושת השליטה. המחקר מצביע על שכיחות גבוהה (מעל 37%) של הפרעות אכילה בקרב אנשים המכורים לסמים ולאלכוהול ביחס למצוי באוכלוסייה הכללית או באכולסייה של הסובלים מהפרעות נפשיות אחרות (לצר, 2002; מיכאל, 2005; Gold, Johnson & Stennie, 1997). בקרב רבים מהפונים לטיפול במרכזנו, ובעיקר באוכלוסיית הנשים, בד ובד להתמכרות לחומרים פסיכואקטיביים מצויה גם הפרעת אכילה. נראה כי שתי ההפרעות אינן מרכזיות עד כדי שהפכו לראשוניות ועל-כן קיים קושי לאבחן ו/או להבחין מי קדמה למי. ייחודיות התוכנית בכך שאנו נותנים מענה טיפולי לשתיהן יחד, אך גם לחוד.
הפילוסופיה של קהילת "הדרך" מבוססת על תפיסת ההתמכרות לא כבעיה התנהגותית או מוסרית, כי אם כמחלה המבטאת הפרעה יסודית העוטפת את כל האדם כולו ופוגעת בתפקודים רבים: פיזיים-בריאותיים, נפשיים-רגשיים, התנהגותיים-קוגניטיביים, רוחניים ועוד. לפיכך אנו רואים בהתמכרות כמחלה שאינה ניתנת לריפוי אך ניתנת לטיפול. הטיפול בהפרעות האכילה מניח הנח דומה- הבעיה איננה האוכל אלא הדחף הבלתי נשלט להשתמש בו כדרך להתמודדות עם מצוקות רגשיות בלתי מעובדות.
מהות התוכנית
מטרות התוכניתטיפול באנשים הסובלים גם מהפרעת אכילה וגם מהתמכרות לחומרים פסיכואקטיביים ומבקשים לעבור תהליך מעמיק של החלמה במסגרת קהילה טיפולית.
אוכלוסיית יעדנשים וגברים הסובלים מהפרעת אכילה מסוג בולמיה נרבוזה או הפרעת אכילה התקפית ומהתמכרות לחומרים פסיכואקטיביים שהינם בני 18 ומעלה. הפרעת אכילה מסוג אנורקסיה לא תטופל במרכז, למעט מקרים שאינם קיצוניים אשר דורשים התערבות חירום בבית-חולים.
שיטת הטיפולהטיפול הינו לתקופה של 4 חודשים עד 9 חודשים (בהתאם לתוכנית הטיפולית שתקבע) בתנאי פנימייה מלאים וכולל: שיחות פרטניות, קבוצות טיפוליות, תוכנית אכילה, פעילות גופנית, סמינרים בשיטת "12 הצעדים", סדנאות והתערבויות משפחתיות.
יעדי הטיפול
צירי ההתערבות הטיפוליתהתוכנית המוצעת משקפת את תפיסת הטיפול במרכזנו המבוססת על אינטראקציה בין ארבעה צירים: הציר הפיזי- תזונתי, הציר ההתנהגותי-קוגנטיבי, הציר הנפשי-רגשי והציר הרוחני.
צוות התוכניתצוות רב מקצועי
תכנית לנפגעי הימורים
ארגון הבריאות העולמי הגדיר "הימור פתולוגי" כתופעה המורכבת מאפיזודות תכופות וחוזרות של הימורים השולטת בחיי הפרט עד כדי פגיעה בתפקודים חברתיים, תעסוקתיים, כלכליים ומשפחתיים וכן בערכים ובמוסר. אלו הסובלים מהפרעה זו, עלולים לסכן את מקור פרנסתם, לשקר ולהסתבך בחובות כבדים ועם החוק. חשוב לציין, שהפרעה כרונית זו אינה נרפאת גם אם קיימת תקופת הינזרות. כמו כל מחלה, יש צורך בטיפול רב-מערכתי.
הרציונל הטיפולי במכורים מהמרים נשען על רציונל הטיפולי בהתמכרויות באופן כללי. מטופלי תכנית ההימורים משתלבים בטיפול הכולל של הקהילה הטיפולית ומקבלים מרחב טיפולי ייחודי להם בתוך הטיפול הרחב.
המרחב הייחודי כולל: קבוצות ייחודיות העוסקות בתכנים ספציפיים ומעניקות קב' השתייכות ושיתוף המיוחדת להם.
מחקרים וניסיון קליני מראים שהימורים פתולוגיים מטופלים בצורה אפקטיבית ביותר במרכזי טיפול פנימייתיים. אנו מאמינים שתהליך אינטנסיבי במסגרת פנימייתית הינו חשוב ואף הכרחי לשם יצירת שינוי משמעותי ביותר עבור האדם המהמר.
אנו רואים בקהילה הטיפולית שלב טיפולי בתוך הרצף הטיפולי ומאמינים שהאדם אשר פונה לטיפול פנימייתי עתיד להמשיך את טיפולו במסגרת אמבולטורית (כגון עמותת אפש"ר) לאחר סיום הטיפול.
סדר יום וכח אדם: שילוב התכנית בסדר היום הכולל של הקהילה, צוות המטפל בקהילה. עו"ס- הנחיית קב' דינמית ייחודית למהמרים. עו"ס+מדריך/סטודנטיות- הנחיית קבוצה מובנית לקב' המהמרים. פרסומים נוספים |